top of page

Beyazı Ne Zaman Kullanmalıyız?

Çoğunlukla evlerimizin ya da iş yerlerimizin dekorasyonu doygunluk sağlasın diye bir çok materyale ve renge başvururuz.Bu hamleler ışığı,tavan yüksekliğini ya da alan genişliğini hesaba katmadığımızda hataya dönüşür. Sadeliği,konforu ve aydınlığı simgeleyen beyazı böyle durumlarda çekinmeden kullanmakta yarar var.


1-MATERYAL ÇEŞİTLİLİĞİNDE


Hakim olmasını istediğiniz çok fazla materyal varsa;örneğin metal,ahşap,deri,cam hepsini aynı alanda istiyorsanız heleki siyah,zümrüt yeşili gibi baskın renkler kullanacaksanız beyaz bu noktada başvurulması gereken öncelikli renk olmalıdır.






2-MEKANDAKİ YETERSİZ IŞIKTA


-Her yapıda ışıktan mahrum alanlar elbette olacaktır,desteklediğimiz aydınlatmalar doğal ışık yaratmayacağı gibi kullandığımız mobilya ve aksesuarlar yoluyla gölgeler oluşturacaktır.Bu yüzden varsa pencerelerin yararını köreltecek uygulamalar yapmamalıyız. Örneğin pencereye bakan duvarı koyu renkte tutmak çok sakıncalıdır.İçeri giren ışığı olduğu gibi soğuracağı için mekanda kasvet yaratır.Bu duvarları beyaz ya da bej tonlarında tutmak,duvarlarda renk kullanımına gidilecekse pencerenin olduğu duvara uygulamak çok daha yararlı olur.


-İki ya da daha fazla katlı yapılarda devreye merdiven gireceği için kat aralarındaki pencerelerden yayılan ışıktan ya da üst kattan alt kata inecek muhtemel ışıklardan maksimum derecede yararlanılmalıdır.Özellikle alçak tavanlı çatı katlarında mekanı aydınlık ve sakin tutmak çok daha verimli olacaktır.


-Rahatlamak ya da odaklanmak için tasarlanılan alanlarda da beyazın ruh haline etkisi çok büyüktür.Çalışma,yatak ve bebek odalarında dinginliği yaratmanın en basit yollarından biri beyazı çoğunlukta tutmaktır.










3-COĞRAFİ ETKİ


Tasarladığımız mekanlarda dikkate aldığımız en önemli husus coğrafi şartlardır.Bulunduğu ülke, şehir,kot,cephesinin baktığı yön bize tasarım fikirlerini vermeye başlar.Bir dağ evi tasarlıyorsanız muhtemelen içinizi ısıtacak renklere istemeden kayacaksınız ancak güneyde yazlık tasarlıyorsanız serinletici etkilere ve güneşi yansıtacak etkiye yani beyaza ihtiyaç duyacaksınız.

Dikkat ederseniz kış aylarında içi beyazlara bürünmüş,aydınlık ama soğuk etki bırakan bir kafeye gitmek istemezsiniz.Onun yerine tuğla duvarlı ya da sıcak tonların hakim olduğu korunaklı hissettirecek mekanlarda bulursunuz kendinizi.İşte coğrafi şartları ele alarak bulunacağınız mekanda çoğunluklu hava sıcaklığına hatta rüzgara göre bile beyaz tercihi değişken olur.Yılın çoğunluğu sıcak ve kurak geçen yerlerde beyaz kaçınılmaz bir tercih olmalıdır.






50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page